Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
Start Chat
         

Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruik maken van verschillende fiscale aftrekposten. Een handig overzicht vind je hier. 

Starten met aftrekposten.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale regeling om innovatie te stimuleren. De regeling is bedoeld voor innoverende ondernemers in Nederland. Van zzp'er tot midden- en kleinbedrijf en multinational, van starter tot familiebedrijf. Het maakt niet uit hoe groot je onderneming is of in welke bedrijfssector je werkt. Meer informatie over de WBSO vind je in dit artikel.

Research & Development Aftrek (RDA)
Als je gebruik maakt van de WBSO, kom je eventueel ook in aanmerking voor de Research & Development Aftrek. Via deze regeling kun je een percentage van de investeringen in bijvoorbeeld huur van apparatuur of aanschaf van materialen van de inkomstenbelasting aftrekken. Hoe dat werkt en aan welke voorwaarden je moet voldoen, lees je hier.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Investeer je in energiebesparende technieken of energiebesparende bedrijfsmiddelen? Dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Meer informatie vind je hier.  

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL (afschrijving milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen)
Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je in aanmerking komen voor de MIA of de VAMIL. Meer informatie over de MIA vind je hier. Meer weten over de VAMIL: kijk dan hier.

Fiscale oudedagsreserve en lijfrenteaftrek
Als ondernemer kun je een fiscale oudedagsreserve (FOR) opbouwen door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten (9,8%). Voor 2017 is het maximumbedrag voor de FOR € 8.946,-. Je moet daarbij voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger dan 65 jaar zijn. Je vindt hier meer informatie over de FOR.

Kleine Ondernemersregeling (KOR)
Als kleine ondernemer kun je in aanmerking komen voor de Kleine Ondernemersregeling. Je betaalt dan minder of geen omzetbelasting (btw) aan de Belastingdienst. Hoe dit werkt en wanneer je er recht op hebt, lees je in dit artikel.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Investeer je als ondernemer in bedrijfsmiddelen? Dan kun je met de KIA een bedrag van de winst aftrekken. Als je in 2017 tussen de € 2.301,- en € € 312.176,- investeert, kun je in aanmerking komen voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is een percentage van al je investeringen en de hoogte van je aftrek hangt dus af van het door jou geïnvesteerde bedrag. Je vindt hier meer informatie over de KIA.  

Kwijtschelding belasting gemeente en waterschap
Als je de gemeentelijke belasting niet kunt betalen, kun je in aanmerking komen voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van belastingen van je gemeente en eventueel ook het waterschap. Wanneer dit kan, lees je in dit artikel

Meewerkaftrek
Werkt jouw fiscale partner mee in je bedrijf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de meewerkaftrek. Voorwaarde is dat je voldoet aan het urencriterium en dat je fiscale partner minimaal 525 uur onbetaald meewerkt in je bedrijf. De arbeidsvergoeding die je daarvoor betaalt moet minder zijn dan € 5.000,-. Je fiscale partner mag bovendien niet bij je in loondienst zijn, er mag ook geen sprake zijn van een fictief dienstverband. Meer informatie over de meewerkaftrek vind je hier.

Kinderopvangtoeslag
Dit is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Als jouw kind naar de kinderopvang gaat, kun je als zelfstandig ondernemer een kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je besteedt aan je bedrijf. Meer informatie over deze regeling vind je hier. Je kunt er ook een proefberekening maken.

Ondernemersaftrek
Als ondernemer kun je hiervoor in aanmerking komen. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • zelfstandigenaftrek: als je voldoet aan de voorwaarden mag je een bedrag van € 7.280,- van je winst aftrekken. 
  • Startersaftrek: Je krijgt startersaftrek, een bedrag van € 2.123,- (verhoging van de zelfstandigenaftrek), als je voldoet aan de volgende voorwaarden.
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: als je arbeidsongeschikt bent, is er een speciale regeling.

MKB winstvrijstelling
Na toepassing van de ondernemersaftrek kun je een percentage van de winst vrijstellen van belasting. Voor 2015, 2016 en 2017 is dit 14%. Dit geldt voor elke ondernemer. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium, maar moet wel officieel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Meer informatie lees je hier.

Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek
Als je (gedeeltelijk) stopt met je bedrijf, kom je mogelijk in aanmerking voor stakingsaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de stakingswinst. Onder bepaalde voorwaarden kun je de stakingswinst onbelast omzetten in een lijfrente (stakingslijfrenteaftrek).

Bron: Ondernemersplein
Lees ook eens het volgende artikel:

Wil jij zeker weten welke fiscale regelingen voor jou van toepassing zijn? Wij werken samen met boekhoudkantoren die er alles van weten en worden aangeraden vanuit ons netwerk. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een kantoor bij jou in de buurt.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2016 downloaden van de Belastingdienst of de whitepaper: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Een kick-start als zzp'er: stappenplan voor een toekomstbestendig bedrijf


Is een niet-betalende klant het risico van ondernemen?


Lees meer

Nieuws

Zelfstandigen Bouw begint met proef als alternatief voor wet DBA

Zelfstandigen Bouw wil starten met een proef als alternatief voor de wet DBA. In de proef wordt ook de Zelfstandigenrekening meegenomen: een spaarregeling waardoor je als ondernemer op een belastingvriendelijke manier geld opzij kunt zetten voor sociale voorzieningen.

Vanaf nu dertig gratis inzages per jaar in handelsregister KvK

Ondernemers kunnen vanaf nu dertig keer per jaar gratis in het handelsregister van de Kamer van Koophandel bedrijfsgegevens opvragen. Ook maakt de KvK twee sets met open data beschikbaar waarmee geanonimiseerde analyses en apps gemaakt kunnen worden.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen. Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met je uurtarief
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Wanneer ben ik ondernemer?
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2017
Lees meer